T: (038) 720 07 30 E: info@voetenbeweging.nl
Coronavirus, zo helpen we je de komende tijd? Klik hier voor meer info

Coronavirus, zo helpen we je de komende tijd? Klik hier voor meer info

Eelt verwijderen: doe het zelf!

Eelt verwijderen: doe het zelf!
25 mei 2017 Expertisecentrum voet & beweging
Eelt verwijderen doe het zelf

De monteur, stratenmaker, hardloper, musicus, winkelier; iedereen kent het fenomeen eelt. Meestal zit het onder de voeten, maar soms ook op de handen of vingertoppen. Wat is eelt nu eigenlijk? Moet je eelt verwijderen of niet, en zo ja, hoe?

Eelt verwijderen, verstandig of niet?

Een dun laagje eelt op je voeten of handen is gezond en heel normaal. Dit laagje eelt verwijderen is niet verstandig. Want eelt is niets anders dan een verdikking van de bovenste laag van de opperhuid, die bestaat uit dode huidcellen, en fungeert als natuurlijke beschermlaag voor de meer gevoelige huid eronder. Pas als de eeltlaag dikker wordt, is het te overwegen om het overtollig eelt te verwijderen.

Dikke eeltlaag

Teveel eelt is het gevolg van druk of wrijving. De hiel en de bal van je voet zijn hier het meest gevoelig voor, maar ook op de handen en vingertoppen kan een eeltknobbel ontstaan. Bijvoorbeeld doordat je te nauwe schoenen draagt, veel moet staan, overgewicht hebt, een droge huid hebt, of omdat de stand van je voeten verkeerd is. Wordt het eelt in de huid gedrukt, dan kan een pijnlijke likdoorn ontstaan. In eelt kunnen zich ook kloven vormen. Ook die kunnen erg pijnlijk zijn.

Eeltverwijderaar gebruiken

Als er geen medische oorzaak is voor het overtollig eelt, kun je het teveel aan eelt prima zelf verwijderen. Dit is makkelijk en kost niet veel. Een kleine hoeveelheid eelt kun je weghalen met een speciale scrub. Een grotere ophoping kun je wegvijlen, -raspen of -snijden met een schuurspons, een eeltvijl, een eeltrasp, een eeltschaaf, een puimsteentje of een speciaal mesje. Maak het eelt eerst zacht met een voetenbadje (eventueel met een eeltwekersextract), eeltpleisters (niet voor diabetespatiënten) of een eeltcrème. Een bad of een douche werkt ook. Kun je niet bij je voeten? Gebruik dan een schuurband: hiermee kun je het eelt verwijderen zonder diep te bukken. Wees altijd voorzichtig en zorg dat je de huidlaag onder het eelt niet beschadigt.

Eelt verwijderen door een pedicure

Zie je het niet zitten om het eelt zelf weg te halen of lukt het niet goed, dan kun je ook een pedicure raadplegen. De pedicure helpt je ook je voeten weer in goede conditie te krijgen. Met een goede voetverzorging kun je nieuwe eeltvorming vaak voorkomen.

Terugkerende eeltklachten

Heb je last van terugkerende eeltknobbels? Dat kan dit een teken zijn dat sommige delen van je voeten teveel onder druk staan. Bij het Expertisecentrum Voet & Beweging zoeken we naar de oorzaak van de terugkerende klachten, onder andere door een blauwdruk en een scan van je voeten te maken, zodat we je een structurele oplossing kunnen bieden. Als het nodig is corrigeren we de stand van je voeten met therapie of steunzolen. Is het overtollig eelt het gevolg van een huidziekte, dan verwijzen we je door naar een huidspecialist.