T: (038) 720 07 30 E: info@voetenbeweging.nl

Feit: Wintertenen ontstaan door te veel kou aan de voeten

Feit: Wintertenen ontstaan door te veel kou aan de voeten
23 november 2018 Anke Jansen

Wintertenen – de medische term is perniones – komen veel voor. De symptomen zijn pijnlijke rode tot blauwe verdikkingen op de tenen, die vaak erg jeuken, branderig aanvoelen of tintelen. Soms ontstaan zelfs blaren en wondjes. Als het warmer wordt, verdwijnen de klachten vanzelf. 

Wintertenen zijn een gevolg van een verstoorde doorbloeding: de bloedvaten reageren niet goed op temperatuurverschillen, ze vertonen een abnormale reactie op kou. Perniones komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen, en vooral mensen die veel in een koude omgeving werken kunnen er last van hebben. Erfelijke aanleg speelt daarbij vaak een rol. Mensen met aandoeningen aan de bloedvaten hebben een grotere kans op het krijgen van wintertenen. Daarnaast kun je sneller last krijgen van wintertenen als je te strakke schoenen, te dunne sokken of schoenen met te dunne zolen draagt. Kou in combinatie met een hoge luchtvochtigheid helpt ook niet echt mee. Verder heb je ook in een slechte voedingstoestand, zoals bij anorexia nervosa, meer kans op wintertenen.

Wil je weten wat je tegen wintertenen kunt doen? Lees dan https://www.voetenbeweging.nl/wintertenen-zeven-tips/

Mededeling:

Het Expertisecentrum Voet en Beweging blijft voorlopig geopend. Dat doen wij ook om de huisartsen en ziekenhuizen te ontlasten, zodat zij zich op andere gezondheidsproblemen kunnen focussen. Natuurlijk nemen we bij onze dienstverlening alle benodigde hygiënemaatregelen ter harte.

We vragen je wel om eerst telefonisch een afspraak te maken en niet spontaan binnen te lopen. Zo kunnen wij het aantal bezoekers in ons centrum reguleren.