T: (038) 720 07 30 E: info@voetenbeweging.nl

Gezwollen voeten: zo komt het en dit kun je doen

Gezwollen voeten: zo komt het en dit kun je doen
28 juni 2017 Expertisecentrum voet & beweging
Opgezette voeten- Expertisecentrum Voet & Beweging

Dikke, gezwollen voeten

Je schoenen knellen, je voeten voelen zwaar en strak aan en als je even op de huid hebt gedrukt, blijft er zelfs een putje achter: je hebt last van opgezette, gezwollen voeten.

Dit fenomeen komt vaak voor en ontstaat doordat de balans is verstoord tussen de hoeveelheid vocht die door de bloedcirculatie wordt afgegeven en weer opgenomen. Het Latijnse woord voor de vochtophoping die dan ontstaat, is oedeem. De voeten zijn extra gevoelig voor oedeem, omdat vocht dat niet goed wordt afgevoerd door de zwaartekracht naar beneden zakt.

Heb jij last van gezwollen voeten en wil je weten wat je eraan kunt doen? Lees dan dit blog.

Oorzaken van gezwollen voeten

Last van gezwollen voeten kan allerlei oorzaken hebben. Onschuldige, maar ook minder onschuldige. Bekijk het rijtje maar eens. Wat zou bij jou de oorzaak kunnen zijn? 

Warmte
In de zomer of in een warme omgeving krijgen veel mensen last vangezwollen voeten. Dat komt doordat ze hun warmte niet goed kwijt kunnen en meer vocht vasthouden.

Lang stilzitten of veel staan
Dat lang stilzitten – bijvoorbeeld in auto, bus of vliegtuig of aan je bureau – niet goed is voor je benen en dat je er in het ergste geval zelfs trombose (bloedstolsel in een bloedvat) van kunt krijgen, weten we allemaal. Door het gebrek aan beweging circuleert het bloed niet goed en blijft het in je voeten. Daardoor gaan deze opzwellen. Mensen die niet zo mobiel zijn, zoals sommige ouderen, zijn gevoeliger voor dikke voeten. Ook mensen met een staand beroep krijgen sneller last van opgezette voeten.

Hormonen
Zwangere vrouwen en vrouwen die menstrueren houden meer vocht vast. Ook in de voeten.

Ontstekingen en blessures
Zwelling kan ook het gevolg zijn van een ontsteking of verstuiking. Vaak is de plek van een ontsteking ook rood, warm en pijnlijk. Maar vooral bij een verstuiking hoeft dat niet.

Afwijkende stand van de voeten
Bij platvoeten of juist heel holle voeten kan overbelasting ontstaan. Die overbelasting kan zich uiten in de vorm van pijnlijke, opgezette voeten.

Hart-, nier-, lever- en schildklieraandoeningen
Mensen met hartfalen, schildklierproblemen of aandoeningen van nieren of lever hebben een grotere kans op vochtophoping in de voeten.

Wat is er te doen tegengezwollen voeten?

Lifestyle
Je raadt het al: door te letten op je voeding en beweging kun je gezwollen voeten meestal voorkomen. Beweeg regelmatig en zit niet te lang stil. Heb je toch lang moeten stilzitten, compenseer dit dan met een flinke wandeling of andere vorm van bewegen. Sla je benen niet over elkaar als je zit, want dat belemmert de bloedcirculatie. Leg je voeten eventueel wat hoger, zodat het bloed niet te veel naar beneden stroomt. Drink veel water en (groene) thee. Eet minder zout, want dit zorgt voor het vasthouden van vocht.

Schoenen
Draag schoenen van ademend materiaal en met een goede pasvorm.

Elastische kousen
In sommige gevallen kunnen elastische kousen helpen.

Behandeling van onderliggende gezondheidsproblemen

Zijn de voeten gezwollen door een verstuiking, dan kan het helpen om de plek te koelen. Neemt de zwelling niet af en kun je niet meer op je voet staan, ga dan naar je huisarts. Is een aandoening aan je organen de oorzaak, of houd je last van opgezette voeten zonder dat je daar een verklaring voor kunt vinden? Dan is het verstandig om een arts te raadplegen of een afspraak te maken bij het Expertisecentrum Voet & Beweging voor een passend advies.