T: (038) 720 07 30 E: info@voetenbeweging.nl
Coronavirus, zo helpen we je de komende tijd? Klik hier voor meer info

Coronavirus, zo helpen we je de komende tijd? Klik hier voor meer info

Hardloopblessures voorkomen: we zijn er nog lang niet

Hardloopblessures voorkomen: we zijn er nog lang niet
6 december 2018 Anke Jansen

Hardlopen is een blessuregevoelige sport. Hoe groot de kans op hardloopblessures precies is, is niet bekend. De verschillende onderzoeken daarover komen met cijfers die uiteenlopen van 20 tot 75%, schreef Runners’ World. In ieder geval kunnen we wel stellen dat het aantal hardloopblessures per jaar in de afgelopen jaren flink is toegenomen. Dat komt mede doordat steeds meer mensen zijn gaan hardlopen. 

Als hardloper zit je niet te wachten op die lopersknie of een andere blessure. Wetenschappers onderzoeken daarom verschillende manieren waarop mensen een hardloopblessure zouden kunnen voorkomen. Een van die onderzoeken was de INSPIRE (INtervention Study of Prevention of Injuries in Runners at Erasmus MC). Hierin werd het effect van een online programma onderzocht dat adviezen geeft over de preventie van blessures. De onderzoekers wilden weten of online ‘evidence-based’ advies over blessures leidt tot een afname van het aantal blessuregevallen onder hardlopers. Ze gebruikten hiervoor vragenlijsten. Die werden ingevuld door bijna 1200 lopers die het online programma volgden, en bijna evenzoveel lopers die niet aan het programma hadden meegedaan. De vragenlijsten gingen niet alleen in op de ervaring van de hardloper, maar bijvoorbeeld ook op trainingsopbouw, schoeisel en levensstijl.

En wat bleek? Het maakte nauwelijks verschil of mensen het online preventieprogramma wel of niet volgden. 

We hopen dat wetenschappers verder zoeken naar manieren om de kans op hardloopblessures te verlagen. Er is en blijft bij ons namelijk grote behoefte aan een innovatieve benadering van blessurepreventie. Zo lijkt het toepassen van motorische leerprincipes in blessurepreventieprogramma’s te leiden tot minder blessures en betere prestaties. Ondertussen wijzen wij je graag nog eens op de vijf tips van podotherapeut Elise Siemens, de zes lessen van onze expertpartner Eddie Sevink en ons blog over de lopersknie, een beruchte hardloopblessure. 

Bronnen