4.5/5

Zoek

Zoek
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Gratis hardloopspreekuur
Gratis hardloopspreekuur
Vorige
Volgende

Klachtenwijzer

Voetwratten

Bijna iedereen heeft weleens wratten gehad. Deze uitgroeisels op de huid zijn onschuldig, maar ontsierend en hardnekkig. Voetwratten kunnen pijnlijk zijn bij het staan en lopen. Wratten komen heel veel voor. Vooral bij kinderen in de basisschoolleeftijd. Er zijn verschillende soorten wratten. Voetwratten zijn pijnlijk bij het staan en lopen. De medische term voor een wrat is verruca vulgaris. Een voetwrat wordt verruca plantaris genoemd.

Uitleg

Wratten zijn goedaardige uitgroeisels op de huid. Ze zitten vooral vaak op handen en voeten en ze zijn er meestal met meerdere tegelijk.
  • De gewone wrat ziet eruit als een ruw, bloemkoolvormig plekje, dat harder aanvoelt dan de omringende huid. Soms zitten er kleine zwarte puntjes in.
  • De voetwrat is te vinden op de voetzool, meestal op de hiel of de bal van de voet. Sommige voetwratten breiden zich oppervlakkig uit (mozaïekwrat), andere groeien de diepte in en zijn pijnlijk (doornwrat). Omdat je bij staan en lopen steeds op de voetwrat drukt, groeit hij vaak naar binnen.
  • Naast de gewone wratten bestaan er ook nog allerlei varianten, zoals waterwratten, vlakke wratten, langwerpige (draadvormige) wratten die vooral op oogleden, neus of lippen zitten, en wratten die op de slijmvliezen of op de overgang huid-slijmvlies zitten.

Oorzaken

Wratten ontstaan door een besmettelijk virus: het humane papillomavirus (HPV).
  • Omdat kinderen vaak nog geen afweerstoffen tegen het virus hebben, zijn zij gevoeliger voor het krijgen van wratten.
  • Ook mensen met een tijdelijk verzwakt afweersysteem zijn vatbaarder voor het virus dat wratten veroorzaakt.
  • Het virus is besmettelijk en verspreidt zich door huid-huidcontact, vooral wanneer een wrat is opengekrabd. Ook loop je het virus gemakkelijk op als je met blote voeten loopt in een gemeenschappelijke ruimte, zoals een kleedkamer of doucheruimte, gymzaal of zwembad. Na besmetting kan het drie tot zes maanden duren voor er een wrat ontstaat.

 Onderzoek

Heb je door de wratten pijn hebt bij het lopen? Maak dan een afspraak met het Expertisecentrum Voet & Beweging. Hiervoor heb je geen verwijzing van je huisarts nodig. Er bestaan een aantal huidziekten die lijken op wratten. De behandeling verschilt per oorzaak. Daarom is het belangrijk dat je eerst zeker weet of je inderdaad last hebt van wratten, of dat het bijvoorbeeld likdoorns zijn. Voor het stellen van de juiste diagnose kun je bij de huisarts terecht.

Behandeling

Heb je last van voetwratten? Dan zijn er de volgende mogelijkheden:
  • Niet behandelen. Het klinkt misschien raar, maar niet behandelen is vaak de beste optie. Wratten verdwijnen uiteindelijk vanzelf en soms heb je meer last van de behandeling dan van de wrat zelf.
  • Aanstippen met salicylzuurzalf 40%. Voor de behandeling moet eerst de dikke eeltlaag zo goed mogelijk worden weggeschraapt. Het is aan te raden om dit door een pedicure te laten doen.
  • Behandeling met bevroren stikstof (cryotherapie). Electrocoagulatie of laser. De arts verdooft de wrat en brandt hem dan weg. Er kunnen hierdoor littekens ontstaan.
  • De wrat wordt met een scherpe metalen lepel weggeschraapt.

Verloop

Wratten blijven vaak maanden tot zelfs jaren zitten, maar verdwijnen uiteindelijk vanzelf. Na behandeling is de kans meer dan 50% dat de wrat terugkomt.
Lees meer

Gerelateerde klachten:

Tenenloop bij kinderen

Als kinderen net beginnen met lopen, is er niks aan de hand. Maar blijft de tenengang langdurig bestaan, dan kan behandeling nodig zijn. Langdurige tenengang bij kinderen kan leiden tot...

Slijmbeursontsteking bij de hiel

Veel pijn aan de achterkant van de hiel? Dat kan duiden op een peesprobleem, maar de pijn kan ook het gevolg zijn van een slijmbeursontsteking. Bij een slijmbeursontsteking ervaar je...

Zenuwbeknelling in de achtervoet joggersvoet

Bij het tarsaal tunnel syndroom zit in de achtervoet een zenuw bekneld. Dit kan vervelende pijnklachten en gevoelsstoornissen geven. De klachten verschillen afhankelijk van de exacte plaats van de beknelling....

Klachtenwijzer

Vind snel informatie over de oorzaak en behandeling van je klachten. Klik op het punt waar de pijn.

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang acties, tips en alles omtrent voeten, beweging en gezondheid.

10

Kennis van zaken en neemt de tijd en aandacht voor de behandeling. Ik heb veel profijt van de behandelingen.

9

Ze denken goed mee me schoenen waren wel goed alleen de revalidatie arts wilde nog een verandering.

10

Ik heb veeeeeeel minder vermoeide voeten. Dus ik kan niet anders dan blij zijn en weten dat ze haar vaak verstaat.

8

Vlot en deskundige benadering alsmede begrip voor de problemen.

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle