T: (038) 720 07 30 E: info@voetenbeweging.nl

Last van brandende voeten?

Last van brandende voeten?
12 september 2017 Expertisecentrum voet & beweging
Brandende voeten

Als we het over brandende voeten of het burning feet syndrome hebben, bedoelen we natuurlijk niet die mensen die hun voeten in de open haard hebben gestoken J. Dit blog gaat over een vervelende aandoening waarbij je niets ziet maar des te meer voelt aan je voeten. Waar komt dat branderige gevoel vandaan en wat kun je eraan doen?

Symptomen bij brandende voeten

De een voelt alleen een lichte irritatie, de ander heftige pijn, soms zo erg dat men er niet van kan slapen. De heftigheid van de branderigheid verschilt dus van persoon tot persoon. Vaak komen brandende voeten niet alleen en hebben mensen behalve een pijnlijk, branderig gevoel nog andere voetklachten, zoals jeuk aan de huid, moeite om temperatuurverschillen goed te kunnen voelen, een tintelend gevoel, de sensatie van speldenprikjes of het gevoel op watten te lopen.

Meest voorkomende oorzaak van brandende voeten

Brandende voeten zijn meestal een symptoom van een onderliggende aandoening, maar ze kunnen ook op zichzelf bestaan. Soms ontstaat het branderige gevoel door een vrij gemakkelijk te verhelpen probleem, zoals slecht passende schoenen, het dragen van stoffen die de huid irriteren of een schimmelinfectie aan de voeten. Ook door lang staan of lopen tijdens het werk kunnen brandende voeten ontstaan. Maar in de meeste gevallen is neuropathie (zenuwschade) de boosdoener. Neuropathie ofwel zenuwschade is een vorm van pijn die veroorzaakt kan worden door een groot aantal aandoeningen en die ook een erfelijke variant kent. Bij brandende voeten zijn diabetes, overmatig alcoholgebruik en medicijnen zoals bij chemotherapie vaak de boosdoeners van de neuropathie.

Andere aandoeningen waarbij je last kunt krijgen van brandende voeten

Naast slecht passende schoenen, infecties, huidirritatie en lang staan of lopen kunnen hete voeten ook ontstaan door:

  • Slechte doorbloeding van de benen/voeten
  • Infectieziekten
  • Auto-immuunziekten
  • Stofwisselingsziekten
  • Schildklieraandoeningen
  • Nieraandoeningen
  • Reuma
  • Beklemming van de voetzenuw
  • Afwijkingen in het ruggenmerg
  • Bloedziekten

Behandeling van brandende voeten

Welke behandeling de brandende voeten kan verminderen, hangt af van de oorzaak. Een goede diagnose is daarom heel belangrijk. Zijn knellende schoenen de oorzaak, dan ligt het voor de hand om die te verwisselen voor goed passend schoeisel. Is het een schimmelinfectie die je voeten zo heet doet aanvoelen? Dan moet die worden behandeld. Is een aandoening zoals diabetes of reuma de veroorzaker? Dan spreekt het voor zich dat de behandeling zich daarop moet richten. 

Wat kun je zelf doen aan brandende voeten?

Draag goed passende schoenen van ademend materiaal en verzorg je voeten goed. Voorkom te lang staan of lopen. Afkoeling geeft meestal pijnvermindering. Het kan bijvoorbeeld helpen om je voeten af en toe af te koelen in koud water. Sommigen hebben baat bij mentholpoeder of een verkoelende gel (verkrijgbaar bij de drogist) en soms kunnen pijnstillende crèmes of sprays verlichting geven, of een aspirientje.

Heb je ernstig of aanhoudend last van brandende voeten, ga dan niet rommelen met medicijnen, maar neem contact op je huisarts of met het Expertisecentrum Voet & Beweging. Ons multidisciplinaire team heeft kennis van de complexiteit van deze klacht. We kijken naar je houding, bewegingspatroon, huid, spieren, zenuwen en schoeisel, en stellen ook vragen over je algehele gezondheid. Door breed te kijken, komen we de oorzaak sneller op het spoor en kunnen we je vaak van je klachten afhelpen.

Mededeling:

Het Expertisecentrum Voet en Beweging blijft voorlopig geopend. Dat doen wij ook om de huisartsen en ziekenhuizen te ontlasten, zodat zij zich op andere gezondheidsproblemen kunnen focussen. Natuurlijk nemen we bij onze dienstverlening alle benodigde hygiënemaatregelen ter harte.

We vragen je wel om eerst telefonisch een afspraak te maken en niet spontaan binnen te lopen. Zo kunnen wij het aantal bezoekers in ons centrum reguleren.