T: (038) 720 07 30 E: info@voetenbeweging.nl
Coronavirus, zo helpen we je de komende tijd? Klik hier voor meer info

Coronavirus, zo helpen we je de komende tijd? Klik hier voor meer info

Nu goede kinderschoenen, later soepel en pijnvrij bewegen

Nu goede kinderschoenen, later soepel en pijnvrij bewegen
14 december 2018 Anke Jansen

“De meeste mensen hebben bij de geboorte geen voetproblemen of klachten aan knieën, heupen en rug. Die ontstaan pas later. Met goede kinderschoenen kun je veel van deze problemen voorkomen.” We zijn in gesprek met dr. Adriaan Mostert, orthopedisch chirurg bij Isala in Zwolle, gespecialiseerd in kinderorthopedie.

Maakt het uit echt wat voor schoenen je kind draagt? 

“De kindervoet groeit gemiddeld zo’n twee tot drie maten per jaar. Het is dan verleidelijk om goedkope schoenen te kopen. Dat is niet erg; goedkoop betekent niet automatisch ook slecht. Maar je moet wel weten waar je bij aankoop op moet letten. Want schoenen die niet goed zitten, kunnen de vorm van je voeten – die immers nog aan het groeien zijn – beïnvloeden. En die voeten zijn ontzettend belangrijk voor het ontwikkelen van een soepel looppatroon! Kinderen die bijvoorbeeld te nauwe schoenen dragen, kunnen daardoor op latere leeftijd klachten krijgen. Niet alleen aan de voeten zelf, maar ook aan knieën, heupen en rug. De voeten zijn er namelijk niet alleen om je gewicht te dragen, maar vooral om de loopbeweging te sturen.”

Wat is de belangrijkste ‘eis’ aan kinderschoenen?

“Het dragen van schoenen is iets van de laatste eeuwen. Eigenlijk zijn onze voeten gemaakt om blootvoets te gaan. Om allerlei redenen – zoals bescherming tegen kou en scherpe voorwerpen op de grond – zijn we onze voeten gaan ‘schoeien’. Prima, maar dan is het wel belangrijk dat die schoenen goed ‘fitten’, één zijn met je voet. Anders krijg je op termijn bijvoorbeeld last van blaren, eelt, likdoorns. Of er ontstaan doorgezakte voeten.”

“Schoenen hebben invloed op de ontwikkeling van je voeten en op je houdings- en beweegpatroon. Vanaf een jaar of zestien tot achttien zijn je voeten uitgegroeid. Daarna moet je kind het de rest van je leven met zijn voeten doen.”

Kinderschoenen die één zijn met je voet, waar koop je die?

“Orthopedisch schoenmakers hebben van de perfecte fit hun vak gemaakt. Voor de gewone kindervoet is er confectieschoeisel. Tegenwoordig wordt er bij confectieschoenen vaak wel rekening mee gehouden dat niet iedere voet hetzelfde is. Een merk biedt dan binnen één schoenenlijn meerdere modellen aan, zoals schoenen met brede en modellen met smalle voorvoet. Je kunt voor kinderschoenen terecht bij schoenenketens – waar je geholpen wordt door verkopers – of bij speciaalzaken op het gebied van kinderschoenen. Deze laatste verkópen niet alleen, maar maken ook een afdruk van de voet van je kind, meten de druk tijdens het lopen en nemen de tijd om uitgebreid te passen. Natuurlijk hangt aan goed advies wel een prijskaartje.”

Liever een hippe trui minder en wat extra uitgeven aan goede schoenen?

“Kindervoeten groeien tot een jaar of zestien à achttien. Daarna moet je kind het de rest van zijn leven met zijn voeten doen. Het loont de moeite om schoenen te zoeken die goed zijn voor de voeten van je kind.”

Waar moet je bij aankoop vooral op letten?

“Het belangrijkste deel van de schoen is de zogenaamde ‘contrefort’, het gedeelte aan de achterkant waar je hiel in zit. Die moet stevig zijn, om doorzakken van de voet met de bijbehorende vermoeidheidsklachten te voorkomen. Als je het hielstuk met je vingers gemakkelijk samen kunt knijpen, is het niet voldoende verstevigd. Verder is het belangrijk dat de schoen goed past: niet te groot of te klein, niet te smal of te breed. Bij de tenen moet voldoende ruimte zijn, zodat het kind zijn voeten goed kan afwikkelen. Dat vraagt extra alertheid van de ouders, want kinderen klagen niet snel en lopen dus soms onbedoeld maanden op te kleine schoenen rond.”