T: (038) 720 07 30 E: info@voetenbeweging.nl

Wij zijn vrijdag 21 december en van 24 december tot 1 januari 2019 gesloten.

Pijn onder de grote teen

Pijn onder de grote teen
6 maart 2018 Expertisecentrum voet & beweging
Pijn onder grote teen

Heb je pijn onder het gewricht van de grote teen, ten hoogte van de bal van de voet, als je staat of (hard)loopt? Is het buigen en strekken van die teen lastig en pijnlijk? Dat zou kunnen komen doordat de sesambeentjes onder je groteteengewricht ontstoken zijn: sesamoïditis.

Sesamoïditis: ontstoken sesambeentjes onder de grote teen

De meeste botten in ons lichaam zijn verbonden door gewrichten. Er zijn een paar uitzonderingen: sommige botjes staan in contact met pezen of zijn ingekapseld door spieren. Een voorbeeld daarvan is de knieschijf. Een ander voorbeeld zijn de twee kleine sesambeentjes (sesamoïdes) aan de onderkant van je voorvoet, bij het gewricht van de grote teen. Deze sesambeentjes, of de pezen eromheen, kunnen onstoken raken. Een vervelende aandoening, zowel voor sporters als voor niet-sporters.

De functie van de sesambeentjes

Sesambeentjes beschermen de lange teenbuigpees: ze zorgen voor een glad oppervlak waarover de pees kan glijden. Zo kan de teen verder buigen en krijgt de pees meer kracht. Ook helpen de beentjes bij het dragen van het lichaamsgewicht, en dienen ze als schokdempers. Als je een stap wil zetten, zijn deze beentjes dus onmisbaar.

Oorzaken van sesamoïditis

De twee sesambeentjes krijgen veel te verduren, vooral de binnenste van de twee, en ze worden relatief slecht doorbloed. Daardoor genezen ze relatief slecht en zijn ze extra kwetsbaar voor het ontstaan van een steriele ontsteking (dat is een niet door bacteriën veroorzaakte ontsteking). De kans op sesamoïditis is groter als je:

  • Schoeisel draagt met onvoldoende demping onder de voorvoet.
  • Een sport beoefent waarbij je veel springt en sprint, zoals ballet.
  • Een sport uitoefent waarbij je lopend grote afstanden aflegt (golf, langeafstandlopen)
  • Een standsafwijkingen van de voet hebt, zoals een scheve grote teen (hallux valgus) of platvoeten (pes planovalgus). Zo’n standafwijking kan namelijk invloed hebben op de belasting van de sesambeentjes.
  • Een combinatie hebt van een holle voet (pes cavus) en een afwijkende stand van de grote teen. Het afwijkend looppatroon dat hierbij vaak ontstaat en de druk op de sesambeentjes kan irritatie en ontstekingen veroorzaken.

Wat kun je eraan doen?

Om de ontsteking te laten genezen, moet de belasting van de sesambeentjes worden verminderd. Dit betekent dat je de activiteit of sport die de druk veroorzaakt tijdelijk op een lager pitje zult moeten zetten. Ook een op maat gemaakte steunzool of een schoenaanpassing kan helpen om de druk te verminderen.