T: (038) 720 07 30 E: info@voetenbeweging.nl

Stel je vraag aan Jan: Mijn dochter loopt met naar binnen gedraaide benen

Stel je vraag aan Jan: Mijn dochter loopt met naar binnen gedraaide benen
10 oktober 2019 Erik Balster

Ga op een willekeurige dag eens bij een middelbare school staan als de lessen net zijn afgelopen. En let dan speciaal op de meiden. Je zult zien dat veel tienermeisjes met naar binnen gedraaide knieën lopen.

Dit komt door hun groei. Die veroorzaakt een tekort aan spierkracht rondom de bekkenregio en naar beneden. Om dat tekort aan spierkracht te compenseren, draaien de meisjes hun benen naar binnen. Hiermee zetten ze hun heupgewricht enigszins ‘op slot’ en dat geeft meer stevigheid.

Meestal geeft dit naar binnen draaien van de benen geen klachten. In sommige gevallen krijgt het meisje kniepijn. Die pijn ontstaat als de bovenbeenspieren te veel trekken aan de tuberositas tibiae, een plek vlak onder de knie. Zo’n knieblessure heet Osgood-Schlatter.

Als de houdingsspieren sterker worden, verdwijnt het naar binnen draaien van de knieën vanzelf. Ook de kniepijnklachten gaan vanzelf over als het meisje is uitgegroeid.

Kniepijn? Neem contact op

Mededeling:

Het Expertisecentrum Voet en Beweging blijft voorlopig geopend. Dat doen wij ook om de huisartsen en ziekenhuizen te ontlasten, zodat zij zich op andere gezondheidsproblemen kunnen focussen. Natuurlijk nemen we bij onze dienstverlening alle benodigde hygiënemaatregelen ter harte.

We vragen je wel om eerst telefonisch een afspraak te maken en niet spontaan binnen te lopen. Zo kunnen wij het aantal bezoekers in ons centrum reguleren.