T: (038) 720 07 30 E: info@voetenbeweging.nl
Coronavirus, zo helpen we je de komende tijd? Klik hier voor meer info

Coronavirus, zo helpen we je de komende tijd? Klik hier voor meer info

Valpreventieweek 2018: doe de dagelijkse dingen thuis nét even anders

Valpreventieweek 2018: doe de dagelijkse dingen thuis nét even anders
3 oktober 2018 Anke Jansen

In de eerste week van oktober organiseren we -samen met VeiligheidNL- de Valpreventieweek. In die week besteden we extra aandacht aan fit en vitaal ouder worden en aan de valrisico’s. Want hoe oud u ook bent en hoe weinig u nog beweegt, het trainen van spieren, balans en coördinatie is altijd goed voor lijf en leden. En: u kunt meer dan u denkt… Doe daarom mee aan onze valrisicotest.

Valincidenten zijn een veel voorkomend probleem onder ouderen: een op drie van de thuiswonende senioren boven de 65 jaar valt een keer per jaar. Eén derde van deze groep valt zelfs meerdere keren.

Gedachten als “ik ben te oud”, “er is niets meer aan te doen” of “vallen overkomt mij niet” maken dat ouderen zich te weinig beseffen dat vallen vaak ingrijpende gevolgen heeft, zowel fysiek als mentaal. Vallen kan leiden tot botbreuken en verstuikingen met een lange revalidatieperiode, maar ook tot valangst en zelfs tot sociaal isolement. Daarom is het belangrijk om te weten dat preventie en training de kans op vallen aanzienlijk kunnen verkleinen. Tijdens de Valpreventieweek besteden de adviseurs van het Expertisecentrum extra aandacht aan bewustwording, de risico’s en het voorkomen ervan.

Valrisicotest 

Het Expertisecentrum heeft een valrisicotest ontwikkeld. Zo kunnen de adviseurs op basis van een aantal mobiliteitstesten een voorspelling doen over de valrisico’s. Tijdens de testen is er aandacht voor balans, spierkracht, loopvaardigheid en het trainen ervan. De adviseur kijkt ook naar schoeisel en eventuele voetproblemen. Is er sprake van een verhoogd risico op vallen, dan is het mogelijk een training op maat te volgen van een van de adviseurs. Zo wordt het bewegen beter en soepeler en krijgt u ook meer vertrouwen in wat uw lichaam kan. En dat is minstens zo belangrijk! 

De valrisicotest vindt plaats op 1, 2, 4 en 5 oktober tussen 13.00 en 15.00 uur op onze vestiging aan de Ceintuurbaan 22. U kunt parkeren voor de deur. Een afspraak maken is niet nodig en de test is gratis. Graag tot ziens!