T: (038) 720 07 30 E: info@voetenbeweging.nl
Coronavirus, zo helpen we je de komende tijd? Klik hier voor meer info

Coronavirus, zo helpen we je de komende tijd? Klik hier voor meer info

Verslag workshop voet- en corestability

Verslag workshop voet- en corestability
8 oktober 2019 Erik Balster

Terug naar de basis

Op 2 oktober 2019 organiseerde het Expertisecentrum Voet & Beweging een workshop over voet- en rompstabiliteit. Spreker was Tamar van der Veen – Stroop, registerpodoloog en fysiotherapeut. Zij heeft zich gespecialiseerd in voet- en rompstabiliteit.

Het onderwerp rompstabiliteit is hot. Voor voetstabiliteit en de samenhang met rompstabiliteit is veel minder aandacht. Is dat terecht of niet? Heeft de voetstabiliteit invloed op de rompstabiliteit? En kun je klachten voorkomen als je de stabiliteit van voeten en romp verbetert?

Tamar begon de workshop met een introductie van het begrip voetstabiliteit. Wat is voet en hoe train je het? Als het over spieren gaat, gaat de aandacht vrijwel altijd uit naar kracht en uithoudingsvermogen. Stabiliteit wordt vaak vergeten, maar is juist de kern, betoogde Tamar. Trainen van de kleinere spieren die voor stabiliteit zorgen begint met het ontwikkelen van spiergevoel. Je moet je eerst bewust worden van het bestaan van een spier en weten hoe je die moet aanspannen. Pas daarna kun je het aanspannen van de spier inbouwen in je dagelijkse bezigheden, wordt het op een gegeven moment een automatisme en ben je preventief bezig. Het effect van een juiste voetstabiliteit is bijvoorbeeld dat je enkel rechterop komt te staan, waardoor een betere drukverdeling naar knie, heup en rug ontstaat.

Vervolgens ging Tamar in op het al meer bekende begrip rompstabiliteit, om de deelnemers daarna de samenhang te laten ervaren. Wat gebeurt er in de rest van je lichaam als je je voetspieren aanspant?

Ze legde uit hoe trainen van voet- en rompstabiliteit voet-, enkel-, knie- en rugklachten kan verminderen of voorkomen. Om de deelnemers op weg te helpen, gaf Tamar hen oefeningen mee. Ook deelde ze de preventiekaart voor voet- en rompstabiliteit uit. Deze kaart is gratis te downloaden via https://www.voetenbeweging.nl/preventiekaarten/.