T: (038) 720 07 30 E: info@voetenbeweging.nl
Van 20 t/m 31 juli is het Expertisecentrum Voet & Beweging gesloten

Van 20 t/m 31 juli is het Expertisecentrum Voet & Beweging gesloten

Voetklachten bij diabetes

Voetklachten bij diabetes
6 december 2018 Anke Jansen

Volgens het Diabetes Fonds heeft ruim 1,2 miljoen Nederlanders diabetes (suikerziekte). En daarvan krijgt maar liefst een op de vier te maken met voetproblemen. Lees hier wat voor problemen dat zijn, of/hoe je ze kunt voorkomen en wat je eraan kunt doen. 

Diabetische voet

Koude voeten, tintelende voeten, pijnscheuten, minder gevoel in je voeten, moeilijk genezende wondjes, verkleuringen aan tenen en voet. Allemaal symptomen van een zogenaamde ‘diabetische voet’, zoals medici de voetproblemen bij diabetes noemen. 

Ze ontstaan doordat door de ziekte schade aan bloedvaatjes en zenuwen veroorzaken. Daardoor is de doorbloeding door je benen en voeten minder goed en merk je wondjes minder goed op.

Jaarlijkse check

Omdat de kans op voetproblemen zo groot is als je diabetes hebt, is het belangrijk om je voeten minimaal een keer per jaar preventief te laten checken. Een deskundige onderzoekt dan de werking van de zenuwen, bloedvaten en gewrichten en schat het risico op voetproblemen in. Deze preventieve voetzorg wordt vergoed via je basisverzekering.

Zelf je voeten en benen controleren

Nog belangrijker dan deze jaarlijkse check is dat je zelf je voeten en benen regelmatig controleert. Ook aan de onderkant. Laat eventueel een medisch pedicure of podotherapeut met regelmaat meekijken.

Wat kun je doen als je voetproblemen hebt?

Neem wondjes en andere klachten serieus en ga ermee naar een deskundige. Want niet opgemerkte en daardoor verwaarloosde wondjes kunnen ernstige gevolgen hebben. Soms is zelfs amputatie nodig.

(Hoe) kun je voetproblemen voorkomen?

Voor iemand met diabetes is een gezonde leefstijl heel belangrijk. Daarin nemen voldoende bewegen, gezond eten en niet roken een belangrijke plaats in. Maar ook de manier waarop je omgaat met de chronische ziekte die diabetes is. Hoeveel inzicht heb je in je ziekte? Hoe ga je om met de adviezen die je krijgt? 

Wat is diabetes?

Diabetes, in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd, is een chronische stofwisselingsziekte door een tekort aan het hormoon insuline. Hierdoor kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer binnen de normale grenzen houden. Er zijn verschillende soorten diabetes. Type 2 komt het meest voor, vooral bij ouderen en bij mensen met overgewicht. Type 1 diabetes komt vooral bij jongeren voor. Mensen met type 1 hebben insuline-injecties of een insulinepompje nodig.

Wat zijn de gevolgen van diabetes?

Ongeveer de helft van de mensen met diabetes krijgt op lange termijn te maken met problemen aan bijvoorbeeld zenuwen in de benen, ogen, nieren en voeten. 

Bronnen:

Dit blog is tot stand gekomen met medewerking van Peter van den Berg, adviseur voetgerelateerde klachten.