T: (038) 720 07 30 E: info@voetenbeweging.nl

Wintertenen: 7 tips

Wintertenen: 7 tips
6 december 2016 Erik Balster
Wintertenen 7 tips - Expertisecentrum Voet en Beweging

Sneeuw, ijs, winter. Leuk, maar niet voor iedereen. Want veel mensen hebben in de wintermaanden last van wintertenen. De symptomen: pijnlijke rode tot blauwe verdikkingen op de tenen, die vaak erg jeuken, branderig aanvoelen of tintelen. Soms ontstaan zelfs blaren en wondjes.

Wat zijn wintertenen?

Wintertenen, door medici perniones genoemd, komen veel voor. Perniones is een abnormale reactie van de bloedvaten op kou. De pijnlijke plekken die daardoor ontstaan kunnen ook voorkomen op andere plekken op de voet, vingers, handen, dijen, neuspunt en oorranden. Perniones komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen, en vooral mensen die veel in een koude omgeving werken kunnen er last van hebben.

Hoe ontstaan wintertenen?

Wintertenen zijn een gevolg van een verstoorde doorbloeding: de bloedvaten reageren niet goed op temperatuurverschillen. Erfelijke aanleg speelt daarbij vaak een rol. Mensen met aandoeningen aan de bloedvaten hebben een grotere kans op het krijgen van wintertenen. Daarnaast spelen de volgende factoren een rol in het ontstaan van wintertenen:

  • Te strakke schoenen
  • Schoenen met dunne zolen
  • Te dunne sokken
  • Kou in combinatie met een hoge luchtvochtigheid
  • Slechte voedingstoestand, onder andere bij anorexia nervosa

Schaats je graag? Bij het schaatsen heb je juist strakke schoenen nodig. Daardoor krijg je helaas gemakkelijk wintertenen.

Wintertenen behandelen en voorkomen: 7 tips

Tip 1: Houd jezelf warm
Houd je lichaam en ook je voeten warm: draag dikke sokken en ruim zittende schoenen met goede, niet te dunne, rubberen zolen.

Tip 2: Houd de temperatuur stabiel
Voorkom grote temperatuurwisselingen. Warm je voeten na een winterwandeling niet aan de verwarming op, dat verergert de klachten.

Tip 3: Houd je voeten droog
Heb je zweetvoeten, trek dan 1-2 keer per dag schone sokken aan.

Tip 4: Verzorg je voeten
Verzorg de huid van je voeten goed. Tip: 1-2 keer per dag de huid van je voeten deppen met kamferspiritus-met-glycerine. Dit stimuleert de bloedsomloop en beschermt de huid.

Tip 5: Beweeg
Zorg voor voldoende beweging. Dat is goed voor je bloedsomloop.

Tip 6: Wisselbaden
Probeer wisselbaden om de bloedsomloop te stimuleren (3 minuten warm, ongeveer 39 graden celcius, en een halve minuut koud). Eindig altijd met een koud bad.

Tip 7: Niet krabben
Niet krabben, al jeuken de plekken nog zo erg. De wondjes die hierdoor ontstaan, kunnen door de verstoorde doorbloeding gemakkelijk ontsteken.

Vragen over wintertenen?

Heb je last van wintertenen? Wij kunnen je adviezen geven om je klachten te verminderen en zoveel mogelijk te voorkomen.

Mededeling:

Het Expertisecentrum Voet en Beweging blijft voorlopig geopend. Dat doen wij ook om de huisartsen en ziekenhuizen te ontlasten, zodat zij zich op andere gezondheidsproblemen kunnen focussen. Natuurlijk nemen we bij onze dienstverlening alle benodigde hygiënemaatregelen ter harte.

We vragen je wel om eerst telefonisch een afspraak te maken en niet spontaan binnen te lopen. Zo kunnen wij het aantal bezoekers in ons centrum reguleren.